Torsdag 6.april møttes Iran og Saudi-Arabia til diplomati i Kina. Søndag 9. april møttes representanter fra Saudi-Arabia og Houthi-bevegelsen sammen med Oman som megler.
Torsdag: Iran, Kina og Saudi-Arabia
Langvarige Midtøsten-rivaler Iran og Saudi-Arabia tok et nytt viktig skritt mot forsoning torsdag 6.april, og gjenopprettet formelt diplomatiske bånd etter en syv-årig brudd. Møtet bekreftet behovet for regional stabilitet og ble enige om å fortsette økonomisk samarbeid.
Avtalen ble oppnådd i Beijing under et møte mellom de iranske og saudiske utenriksministrene, en måned etter at Kina hadde formidlet en innledende forsoningsavtale mellom de to regionale kraftsentrene.
Kina formidlet det store diplomatiske gjennombruddet mellom Teheran og Riyadh, som det antas å redusere sannsynligheten for væpnet konflikt mellom de regionale rivalene, både direkte og i proxy-konflikter. FNs generalsekretær Antonio Guterres sa at gjenopprettingen av forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran er «en svært viktig utvikling» for å øke stabiliteten i regionen, sa talsmann Stephane Dujarric torsdag.
Søndag: Houthiene, Saudi-Arabia og Oman
Bildet viser et hjertelig håndtrykk mellom den saudiske ambassadøren og den politiske lederen for Houthi-bevegelsene. Meklere fra Oman var også til stede. Hovedtemaene var en seks måneders våpenhvile, gjenåpning av flyplassen i Sanaa og havnen i Hodeida, opphevelse av Houthis blokade i Taiz, gjennopptakelse av oljeeksporten og styrking av Jemens økonomi.
Saudi-Arabia har overtalt nøkkelaktørene i den jemenittiske koalisjonsregjeringen til å gå sammen med en minimum åtte måneders våpenhvile med Houthi-opprørere parallelt med samtaler om fremtiden til landet som kan ta så lang tid som to år, ettersom det skynder seg å kapitalisere på sitt nye forhold til Iran. Saudi-Arabia ser ut til å flytte pengene fra krigføring mot jemenske opprørere, til utviklingen av sitt eget land.
FNs utsending til Jemen, Hans Grundberg, sa at det var det nærmeste Jemen hadde vært fred siden kampene startet. På den negative siden har flere politiske kommentarer pekt på at hverken Jemens presidentråd eller andre partier, som separatistene i sør, ikke ble inkludert i forhandlingene.
Torsdagens møte om samarbeid mellom Iran og Saudi-Arabia og Houthiene og Saudi-Arabias første møte etter krigens start, har tent et glimt av håp om at det kan bli slutt på krigen i Jemen.
Comments