top of page

Slutt på våpenhvilen- hva nå?

I april 2022 ble den første våpenhvilen siden krigen brøt ut i 2014 iverksatt. Våpenhvilen ble forlenget to ganger før den opphørte september 2022.


Krigshandlingene i Jemen har så langt tatt livet av 10 000 sivile, og over 50 000 blitt såret. 3 millioner jemenitter er fordrevet fra sine hjem. Hele 17 millioner mennesker lider av matmangel.


Hva førte våpenhvilen til?

  • Redusert antall sivile tap

  • Økt leveranse av drivstoff og andre varer

  • Åpnet flyplass i hovedstaden

  • Humanitær bistand kom i økende grad fram


Forlengelse av våpenhvile

FNs Jemen-utsending, USAs utenriksminister og USAs spesialutsending for Jemen har gjennom besøk i Saudia Arabia og diplomatiske møter uttrykt et ønske om, og oppfordret til forlengelse av våpenhvile. Regjeringen i Jemen, representert av president Rashad al-Alimi, støttet forslaget om å utvide våpenhvilen ytterlige. Videre uttalte presidenten at han i tiden som kommer vil stille seg positiv til de tiltak som kan hjelpe og komme den jemenittiske sivilbefolkningen til gode.


Houthiene responderte med å avvise forslaget om videre våpenhvile. Siden september eskalert krigføringen. Den siste måneden har FN identifisert 3 angrep mot regjeringskontrollerte områder, hvorav to sivile ble drept og seks barn skadet.


Den vedvarende krigstilstanden truer den jemenittiske sivilbefolkningen. FNs generalsekretær António Guterres uttaler med klare ord:

It is time for Government forces and their allies, together with Ansar Allah* forces and their international backers, to "choose peace for good".

*Houthiene

Les mer om verdenssamfunnets respons på våpenhvilen

Den 02.11.2022 besøkte USAs spesialutsending for Jemen, Tim Lenderking, Saudi Arabia. Formålet med besøket var å oppmuntre og vise støtte til å igangsette en ny våpenhvile. Lenderking uttalte til Houtiene, at FN og verdenssamfunnet overvåker deres handlinger, og oppfordrer derav sterkt til å samarbeide med FN. På samme tidspunkt la Grundberg frem forslag om å utvide våpenhvilen ytterligere. Houtiene responderte med å avise forslaget om videre våpenhvile og har siden september eskalert sin krigføring. Den siste måneden har FN identifisert 3 angrep mot regjeringskontrollerte områder, hvorav to sivile ble drept, og seks barn ble skadet. Den 21.10.2022 ble det utført et droneangrep på en oljeterminalhavn i Hadramaut Governorate. Det har foreløpig ikke blitt registeret tap av liv, men angrepet utsatte den sivile befolkningen for en uberettiget risiko. Regjeringen i Jemen, representert av president Rashad al- Alimi møtte USAs ambassadør Steven Fagin, i byen Riyadh kort tid etter at våpenhvilen tok slutt. Som ansvarlig beskytter av sivilbefolkning uttalte Rashad al- Alimi at han støtter Grundbergs forslag om å utvide våpenhvilen ytterligere. Videre uttalte han at regjeringen i tiden som kommer, vil stille seg særlig positive til de tiltak som kan hjelpe og komme den jemenittiske sivilbefolkningen til gode. Amil oppfordrer det internasjonale samfunnet til å fortsette å fordømme og anklage Houtiene for deres krigsforbrytelser og manglende vilje til å utvide våpenhvilen.


FNs høykommissær Volker Türk er tydelig på at krigføringen i Jemen er å regne som krigsforbrytelser. FN har rettet anklager mot Houtiene, og understreket at bevisst målretting av sivile og sivile gjenstander er forbudt etter internasjonal lov.

KilderTags:

18 visninger

Comments


bottom of page